WILLIAM J. SCOTT
ATTORNEY GENERAL
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July 26, 1976

FILE NO. 5-1126

COUNTIESs

- Confinement of Dangerous
Dogs and Doge Running at
Large

Honorable Robert J. Blex
State's Attorney
Adams County
P.O, Box 66
mmq. Illinois
Dear Mr. Biler:
our request for my opinion as to whether
or not tract with one or more licensed
veterinaxriyn o £ine dangerous dogs or dogs suspected
of rabies rather than maintain a county animal shelter. You
also ask if the County Board has any obligation to maintain
a shelter for the confinement of dogs 'r-\mnhsg at large

within an incorporated municipality such as the City of Quincy
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which itself has a‘leash law when Adams County does not have
a leash law.

Your first question refers to section 13 ofvthe
Animal Control Act (Ill. Rev. stat. 1975, ch. 8, par. 363)
which provides in pértiaene part:

“When the Administrator receives information
that any person has been bitten by a dog or other
animal, the Administrator, or his authorized rep-
resentative, shall have such dog or other animal
confined under the obserxvation of a licensed vet-
erinarian for a period of 10 days. * * * When
evidence is presented that such dog or other animal
was inoculated against rabies within the time
prascribed by law, it may be confined in the house
of its owner, or in a manner which will prohibit
it from biting any person for a period of 10 days,
if the Administrator, or other licensed veterinaxian,
adjudges such confinement satisfactory. » * » ©
(emphasis added.)

*The plain and obviocus meaning of the language used by the
legislature is the safest guide to follow in construing any
act.” (Landry v. E.G. Shinner & Co., 344 Ill. 579, at 584.)
The statute clearly requires confinement on the terms speci-
fied but does not limit the place theréof nor require maine-
tenance qt a county ahiﬁul shelter.

This view is consistent with section 12 of the Act

(X1l. Rev. Stat. 1978, ch. 8, par. 362) which reads ag follows:
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"The owner of any dog ox other animal which
exhibits clinical signs of rabies, whether or
not such dog or other animal hae been inoculated
againet rables, shall immediately notify the
Administrator, and shall promptly confine such
dog or othexr animal, or have it confined, under
suitable observation, for a period of at least
10 days, unless officially authoriszed by the
Administxator, in writing, to release it sooner.
Any dog or other animal in direct contact with
such dog or other animal, whether or not the
exposed dog or other animal has been inoculated
against rabies, ghall be confined as recommended
by the Administrator.® (emphasis added.)

Contracts between a county and ome or more veteri-

narians concerning confinement are within the scope of
section 10 of article VII of the Illinois Cematitution which
reads as follows:
" ¢ * gnite of local government and school . |
districts may contract and othexwise associate
with individuals, associations, and corporations
in any mamner not prohibited by law or by ordi-
nance, * ¢ & *
“This section wae intended to encourage cooperation and + ¢ #
to remove * * * ‘the necessity under Dillon's Rule of 'obtain-
ing statutory authorization for each cooparative venture by
& unit of local government or a school district'.” Village
of Elmwood Park v. Forest Preserve District, 21 Ill. App.

ad 597, at 601.
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It is, therefore, my copinion that a county may
contract with cne or more licensed veterinarians to confine
dangerocus dogs or dogs éuapactédiaf rabies,

Your second question is whether the County Board
has any cbligation to maintain a facility for the confinement
of dogs running at large within an incorporated municipality
. which has a leash law when the mey does not have a leash

Lo, |

Section 5 of the Animal Control Act (Ill. Rev. Stat, |
1975, ch. 8, par. 33%9) requires impounding only whafe a dog
ie running at large in viclation of that Act. For that
purpose, any available public pound may be used. It pro-
 vides:

s 9. Any dog found running at large cmttaxy

to provisione of this Act shall be apprehended
and impounded. For this purpose, the Administrator

shall utilize any existing or available public
- pound.” (emphasis added.) '

The mi-ly provision in the Animal Contrcl Act prohibiting
running at large appears in section 15 (Ill. Rev., Stat. 1975,
ch. 8, par. 365) which provides in pertinent part:

"1¢ is unlawful for any person to maintain
a public nuisance by permitting any dangerous
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dog or other animal to leave the premiges of

its owner when not under control by leash or

other recongised control methods., * # # ©

| The .Act does not direct a county to mintéin a

facility ﬁor dogs viclating a municipal oxdinance and no
other statute appeﬁrs to require such a facility.

In my opinion, ihexefou, the county board is not
obligated to maintain a facility for the confinemant of
dogs running at large within an incorporated sunicipality

which has a leash law when the county does not have a leash

law.

Very truly yours,

ATTORNEY GENEKAL




